З 26.06.2012 діють норми щодо примусового списання коштів з рахунків платників податків

4 Июл

Появилось новое основание для безакцептного списания денежных средств с банковского счета. Утверждена соответствующая проформа расчетного документа.

Державна податкова служба України в листі від 28.05.2012 р. № 15061/7/19-1017 нагадала, що з 21.06.2012 р. набрали чинності зміни, внесені постановою правління НБУ від 30.03.2012 р. № 122 до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22 (далі —Інструкція № 22), які дають можливість органам ДПС здійснювати заходи щодо погашення податкового боргу платників податків та погашення простроченої заборгованості суб’єктів господарювання перед державою за кредитом (позикою), залученим державою або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом із бюджету без погодження з боржником.

Зокрема, змінами доповнено Інструкцію № 22 новою главою 12, у якій визначено порядок списання банком коштів з рахунків платників податків/суб’єктів господарювання.

Також затверджена форма інкасового доручення (розпорядження) — розрахункового документа, що містить вимогу стягувача (органу державної податкової служби) до банку, що обслуговує платника, здійснити без погодження із платником переказ визначеної суми коштів з рахунка платника на рахунок отримувача. Стягувач оформлює це інкасове доручення (розпорядження) не менше ніж у 3-х примірниках і доставляє в банк платника самостійно (через працівника стягувача, рекомендованим або цінним листом тощо).

Банк, що обслуговує стягувача, приймає інкасові доручення (розпорядження) протягом 10 календарних днів з дати їх складання, а банк платника — протягом 30 календарних днів з дати їх складання.

Платіжні вимоги на примусове списання коштів з рахунків платників/інкасові доручення (розпорядження) банки приймають незалежно від наявності на них достатнього залишку коштів на рахунку платника та виконують їх у межах залишку коштів.

Источник: http://nibu.factor.ua/ukr/news/news.html?id=6148

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *